Vitamine D tegen corona

Steeds meer berichten in het nieuws dat gezonde leefstijl bijdraagt aan een natuurlijk afweersysteem tegen corona. Als je voldoende beweegt, gezonde voeding tot je neemt en goed slaapt zorg je ervoor dat je natuurlijk afweersysteem goed kan functioneren. Ter versterking worden extra vitamines aanbevolen.

De meningen zijn erover verdeeld of vitamine D slikken helpt tegen Covid19. Echter, wordt er nu gezien dat mensen die ernstiger ziek worden vaker een laag vitamine D-status hebben. Meerdere wetenschappers, doktoren en hoogleraren immunologie pleiten voor het slikken van vitamine D tegen Covid19. Onderzoeken tonen aan dat het gehalte vitamine D in het bloed bij de helft van alle volwassen schrikbarend laag is. De meerderheid van de Nederlanders die geen suppletie gebruikt heeft een te laag vitamine D gehalte. Een te laag vitamine D gehalte kan oa zorgen voor vermoeidheid, botklachten, spierpijn en gewrichtsklachten en laat nu dus zien dat mensen hierdoor ernstiger ziek kunnen worden.  Eerdere internationale onderzoeken toonden ook al aan dat mensen die vitamine D-suppletie slikten minder gevoelig zijn voor luchtweginfecties.

In de Scandinavische landen worden meer supplementen, zoals vitame D en Omega3, gebruikt dan in Zuid-Europa. Daarnaast ontvluchten zij niet de zon, zoals in de warme landen in Zuid Europa.  Juist de Scandinavische landen zijn relatief gezien minder hard getroffen door het coronavirus en hebben minder sterfgevallen dan andere landen.

“We concluderen dat er een verband bestaat tussen Vitamine D-niveaus en COVID-19-gevoeligheid en deze vitamine zou een essentieel element kunnen blijken in onze strijd tegen COVID-19”

Vitamine D is een belangrijke vitamine. Het draagt bij aan een gezond immuunsysteem. Samen met calcium zorgt het voor sterke botten en tanden. Verder beïnvloedt vitamine D de spierfunctie en heeft het invloed op de hersenwerking. Meerdere onderzoeken tonen verbanden aan tussen vitamine D en het ontstaan van onder andere Alzheimer en diverse soorten kanker. Het is echter nooit 1 ding. Ook andere vitaminen en leefstijl hebben een grote invloed.

Slechts zeer weinig voedingsmiddelen zijn een goede bron van vitamine D. Voedingsmiddelen waar vitamine D van nature in voorkomt zijn oa vette vissoorten zoals haring, meerval, zalm, makreel, visolie, levertraan, eidooiers en paddenstoelen. Echter bevatten deze onvoldoende vitamine D.

Het is altijd belangrijk te werken aan een gezond en fit lichaam. Het zorgt voor meer weerstand en door bezig te zijn met je gezondheid voel je je goed en energiek. Allereerst kun je hierin bijdragen door gezonde voeding te nuttigen, niet te veel of te vaak te eten, geregeld te bewegen, stress te verminderen en te zorgen voor een goede nachtrust. Daarnaast is het raadzaam dit aan te vullen met supplementen. Er zijn veel producten verkrijgbaar, laat je hierin goed informeren!

Een goede optie is een combinatie van D3 en K2.  Het slikken van vitamine D verhoogt de opname van Calcium uit de darm naar de bloedvaten. Als daarbij geen vitamine K beschikbaar is, blijft een groot deel van de calcium in de bloedvaten, waar het aderverkalking kan veroorzaken. Ook hopen zich dan calcium deeltjes in de rest van het lichaam op, wat niet gewenst is. Vitamine K zorgt ervoor dat je vaatwanden schoon en soepel worden en dat het calcium weer opgenomen kan worden en naar je botstructuur gebracht kan worden. Het zorgt voor sterke botten!

Bron:
Sciencedirect ; https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590098620300385    
Pubmed ; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32252338/ https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200507121353.htm

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close