TIPS voor de STARTENDE hardloper

Wil jij BEGINNEN met hardlopen? Goed idee!
Hardlopen heeft namelijk veel GEZONDHEIDSVOORDELEN!
Daarnaast kun je gaan WANNEER en WAAR je maar WIL!

Regelmatig hardlopen zorgt oa voor sterke botten, een goed uithoudingsvermogen, meer spierkracht, lage bloeddruk, betere balans, meer energie, betere longcapaciteit, minder stress, helder hoofd,….

Wanneer je START met hardlopen is het allerbelangrijkst dat je het VOLHOUDT en dat je uiteindelijk met PLEZIER gaat lopen. En geloof me, ALLE hardlopers hebben wel eens geen zin om de schoenen aan te trekken. Echter, ERVARING leert dat je daar niet stil bij moet staan en gewoon moet GAAN! Dit vergt doorzettingsvermogen en een goede planning. Ook al maak je niet alle geplande kilometers vol, ook al is het een ander tempo of wandel je meer tussendoor. Het is belangrijk dat je in het RITME komt van wekelijks en regelmatig hardlopen. Het kost even tijd. BLIJF gemotiveerd. Vergelijk je zelf niet met anderen. Blijf bij jezelf. Je doet dit voor de FUN en voor je GEZONDHEID, leg je zelf niet te veel op. Vergeet niet; ALLE hardlopers zijn OOIT gestart. Als zij het kunnen kun JIJ het ook! Om je een beetje op weg te helpen geef ik je een aantal tips.

  • Tips voor de beginnende hardlopen:
  • Bouw rustig op. Begin met kleine stukjes hardlopen en wandelen tussendoor. Gun je lichaam de tijd om aan het hardlopen te wennen. Gebruik eventueel een hardloopschema voor beginners.
  • Loop een rustig tempo en let op je ademhaling. Je zou moeten kunnen kletsen tijdens het lopen.
  • Let op je techniek. Loop niet geforceerd, maar probeer ontspannen te lopen. Maak de passen niet te groot.
  • Kies comfortabele kleding en goede schoenen. Deze hoeven niet duur te zijn. Je kunt je laten adviseren in een running speciaal zaak.
  • Zorg voor kleine, haalbare doelen. Zie je doel als een reis en probeer onderweg te genieten.
  • Beloon jezelf met een behaald doel, met bijvoorbeeld een extra lekker ontbijt, een tijdschrift, het kijken van een aflevering van je favoriete serie, een nieuw sportoutfit, een gadget die het hardlopen nog leuker maakt, …… bedenk van te voren je beloning en blijf gemotiveerd!
  • Houd vol! Neem je voor om te gaan en houd je aan je voornemen. Maak van hardlopen een gewoonte. Echt, je gaat het nog fijn vinden!
  • Luister naar je lichaam! Je mag gerust wat (pijntjes) voelen, maar ga niet forceren en zorg voor een goed herstel. Gaat het moeizaam, dan is dat een teken dat je te snel probeert op te bouwen. Gaat de pijn niet weg dan ben je nog niet voldoende hersteld. (voeding kan daar ook iets in betekenen).
  • Drink voldoende water. Water zorgt ervoor dat je gehydrateerd blijft en houd je energieniveau op peil. Bij trainingen korter dan een uur is tussendoor drinken is meestal niet nodig. Drink voor je run en na afloop.

HARDLOPEN gaat veroudering tegen en helpt je aan FIT en VITAAL leven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close