Kun je je immuunsysteem versterken door te gaan sporten?

Heb jij de laatste maanden doorgetraind? Of sport je eigenlijk al jaren niet meer? Nu sportclubs en verenigingen weer (deels) geopend zijn kunnen we er weer terecht voor onze trainingen. Maar waarom zou je je in het zweet gaan werken? Zijn er wetenschappelijk bewezen voordelen? Kun je met sporten je immuunsysteem versterken?

Virussen, bacterien en parasieten kunnen gezonde mensen ziek maken. Het lichaam heeft echter een uniek vermogen om virussen, bacterien, parasieten en andere cellen (bv kankercellen) te herkennen en deze te verwijderen. Het systeem dat ons lichaam verdedigt is ons immuunsysteem.

Ons ingebouwde beschermingsmechanisme is gevoelig voor interne en externe invloeden. Zo blijkt uit onderzoeken dat stress van grote invloed is. Vooral langdurige stress is schadelijk voor het lichaam. Slaapgebrek, slechte voeding, te weinig of juist te veel beweging vormen een grote belasting op je lichaam en verzwakken je afweermachinisme.

Zowel matig als kort intensief sporten is gunstig voor het functioneren van het immuunsysteem.

Infecties zijn eerder gerelateerd aan slechte voeding, stress, onvoldoende slaap en slechte hygiene.

Verschillende studies hebben aangetoond dat sporten een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Wetenschappers zijn het erover eens dat matig inspannende activiteiten gunstig zijn en het immuunsysteem versterken. Het zorgt ervoor dat we langer vitaal blijven en ons immuunsysteem minder snel verouderd.

Sporten bevordert de bloedsomloop, waardoor de witte bloedcellen beter door het lichaam verspreid worden. Witte bloedcellen herkennen virusdeeltjes en kunnen deze indringers neutraliseren.

Aan de andere kant is er ook bewijs dat té intensief trainen je immuunsysteem juist kan verzwakken. Meer dan 90 minuten training kan tot 72 uur erna je weerstand verminderen. Zorg ervoor dat je regelmatig beweegt, maar overdrijf niet! Extreme inspanningen zorgen ervoor dat je kortstondig juist vatbaarder bent voor een infectie. Daarnaast kan een intensieve lange sportsessie door je lichaam opgevat worden als stress. Door langer dan 90 minuten onafgebroken te sporten raak je door je glucogeenvoorraad heen en gaat je lichaam meer cortisol aanmaken. Dit stresshormoon, en de adrenaline verhogen je bloeddruk en cholesterolgehalte en onderdrukken het immuunsysteem. Naast bewegen / duursport is het goed je spiermassa te onderhouden of vergroten. Met name de eiwitten in onze spieren zorgen ervoor dat je lichaam antistoffen en enzymen kan produceren.

Een sterk immuunsysteem hangt nauw samen met de fysieke gezondheid, dit volgens wetenschappers die onderzoek doen naar de invloed van lichaamsbeweging op het vermogen van het immuunsysteem om ziekteverwekkers te bestrijden.

Hardlopen wordt steeds populairder. Het voordeel dat je hierbij niet gebonden bent aan openingstijden of vaste programma’s vinden veel mensen fijn. Hardlopen doe je vanuit je eigen voordeur, schoenen aan en gaan! Op een tijdstip dat het je uitkomt. Lekker buiten bewegen en je hoofd leeg maken. Je komt ontspannen thuis, met meer energie en een sterker lichaam. Een half uurtje per dag (2 á 3 keer per week) geeft je al veel gezondheidsvoordelen!

HOE VAAK, HOE VEEL, HOE LANG BEWEGEN VOOR EEN OPTIMAAL EFFECT OP JE IMMUUNSYSTEEM:
Diverse onderzoeken hebben bewezen dat hiervoor de beste trainingen met gematigde inspanning zijn. Dit zijn snelheden waarbij je lekker beweegt en nog makkelijk kunt praten. Twintig minuten geeft al veel gezondheidsvoordelen. Gematigde, sportieve inspanningen tot ruim een uur kunnen een positieve bijdrage leveren aan je vermogen om ziektes te voorkomen. Na deze inspanning is het zeker zo belangrijk om te zorgen voor een goed herstel dmv rust en goede voeding.

Bron: University of Bath, Shanghai University of Sport, PubMed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close